CHLEBY

Šírův chléb

Žitný kvas, žitná mouka, pšeničná mouka, voda, kmín, sůl.

Kvašeno výhradně z kvasu naší výroby, doba přípravy cca 18 hodin.

Je zachován historicky předávaný postup výroby chleba, který není nikde zapsán a je pouze předáván mezi pekařskými učni. Tento postup nám svěřil pan Baborovský jemuž touto cestou děkujeme za tyto historické řemeslné znalosti, jak péci v této peci a jak chleba dělati. Pan Baborovský pekařil v podobné peci a své znalosti nám předal ve svých 79 letech. Učil se kdysi od podobně starých pekařů.

Chléb Vám v ústech zanechá jemnou hořkosladkou chuť i po několika hodinách od jeho konzumace - všimněte si tohoto efektu, ten jinde nezažijete.

Další vjem kterého si všimnete u našeho chleba je, že se Vám bude zdát výjimečně světlý a budete mít dojem, že v něm není téměř žádná žitná mouka, ale opak je pravdou. Barva chleba je docílena jen díky výjimečnému postupu výroby. Obsah žitné mouky je více než 40%.

Pečeme denně a to ve třech velikostech - Mega velký - 1900g, střední - 830g, malý - 480g

Šírův chléb se škvarky

Do našeho těsta také rádi přidáváme škvarky. Kvalitní škvarky jsou základ a tahle dobrota zmizí z našeho stolu doma vždycky hrozně rychle :)

Tak vyzkoušejte, stojí za to i když je malinký.

Pečeme podle rozpisu.

Šírův chléb s pšeničnými klíčky

Do předešlého těsta přidáváme fermentovaná naklíčená pšeničná zrna, která chlebu dodávají vláčnost, vůni a v neposlední řadě i řadu látek příjemných pro Vaše trávení. Chuť získává na sladkosti a struktura na překvapivosti.

více o pšeničných klíčcích zde: https://potraviny.ziskejzdravi.cz/psenicne-klicky/

Pečeme denně. (810g)

Šírův chléb s pohankou

Do předešlého těsta přidáváme fermentovanou pohanku, která chlebu přidává kyselost a vláčnost. Chuť získává nový rozměr - více do kysela.

Složení dostává rozměr Krkonošského odkazu, kdy pohanka byla běžnou součástí jídelníčku obyvatel.

Samozřejmou devízou jsou vlastnosti pohanky, pohanka je známá pro vysoký obsah rutinu.

Více se o pohance dočtete např. tady:

https://www.zdravyzivot.com/blog/i-kdyz-ma-pohanka-specifickou-chut-pro-obsah-rutinu-je-stale-zadanejsi?

Pečeme denně. (810g)

Italský chléb s olivovým olejem

Nasajte vůni oliv, kterou je prodchnutá střídka tohoto výjimečného kousku pečiva a přenesete se do přímořských destinací.

Tuto pochoutku si vychutnáte zejména v létě ke grilování, ale i jen tak, třeba s kouskem dobré šunky.

Připravujeme ho z kvalitního semolinového kvasu, který dovážíme z Itálie. Tento se používal už za starého Říma.

Pečeme podle rozpisu - nejčastěji ve středu.

SLANÉ PEČIVO 

Hamburgerové bulky

Všichni se těšíme na letní grilování a k němu patří už neodmyslitelně i hamburgery.
Pečeme je ve středu od 10 ks a v pátek možno objednávat od 5 ks. 


Cibulová pivní bageta

Tohle si oblíbili snad všichni naši zákazníci.

Trošku gumový povrch a jemnou střídkou uvnitř.

Skvělá bageta komponovaná s podílem žitné mouky, zadělávaná černým pivem. To vše doplněno skvělou restovanou cibulkou. Ideální na svačiny, ke grilování nebo kdykoliv kdy máte hlad :)

Pečeme je pro Vás už denně a to i když nejsou v rozpise :D

(210g)

Světlá bageta ze semolino kvasu

Semolina nám chutná a tyhle bagety jsou moje nejoblíbenější - jsou opravdu velké, až jsme museli ustoupit a dělat je delší, protože se prostě nevešly...

Teď se zas nevejdou do beden...

Každopádně jde o kombinaci semolino kvasu a pšeničné mouky. Technologie zpracování zajišťuje, že dostanete do rukou bagetu pevnou a najíte se z ní :) Nejde o nějaké napejchnuté peříčko.

Pečeme je podle rozpisu - v létě zatím vypadá, že denně.

váží 200 g.


Pikantní bagetka

Žhavá novinka v pekařství, kterou jen tak nikde neseženete. Minimálně ne na Jilemnicku :)

Pikantní bageta - její povrch je vytvořen speciální tajnou technologií výroby - recept máme z německého veletrhu a nehodláme jej prozradit.

Zatím to vypadá, že Vám také učarovala.

Pamatujte nepoužíváme E, ani konzervanty ani umělé chutě a to platí i zde.

Upozorňujeme není to věc pro mimino do kočárku - opravdu celkem pikantní.

A opět jak ke grilu, naplněná masem bude skvělá! Tak samotná nebo obložená, něco na hlad.


SEZÓNNÍ PEČIVO - VÁNOCE, VELIKONOCE

Dědova máslová vánočka a máslový mazanec

Pšeničná mouka, mléko, cukr, máslo, trošku sádla, rozinky, citronová kůra, sůl, pravá vanilka, rum na rozinky.

Recept na tuto vánočku se dědí v rodině Šírově již několik generací. Pochází od pekaře Šíra z Rokytnice nad Jizerou. Dříve byla součástí receptu i kandovaná citrusová kůra, která je odkazem Německého příhraničí. Tuto do vánočky nyní nedáváme, protože ji mnoho lidí nemá v oblibě.

DOMÁCÍ PEČIVO SLADKÉ

Loupáčky

Loupáky máme ve stálé stabilní nabídce na pátek - jemné těsto s obsahem másla  vonící vanilkou a citronovou kůrou Vám vykouzlí úsměv na tváři nejen při snídani.

65 g

Skořicové uzly

Jemné těsto a křupající krystalky cukru se skořicí na povrchu.

Ochutnejte náš skořicový uzel, pečeme vždy na pátek i na středu několik kusů do našeho krámku - můžete je i objednávat.

65 g

Buchty

Makové, povidlové, tvarohové

Nejlepší recept na buchty, který máme od našeho kamaráda celoživotního pekařského nadšence Romana. Vyznačují se svou velikostí a dlouhou výdrží kvality střídky po upečení. 

Buchty jsou i několik dní stále jako čerstvé.

135 g - 1ks

Plech na obrázku je autentický, ale počet buchet je špatně - zde je 28 ks - nyní dáváme 12 ks, takže jsou o hodně větší - říká se MEGA buchty ...

Buchty v tomhle horku moc příznivců nemají, tak jsme je ze sortimentu dočasně vypustili. Pro zájemce možno upéct kdykoliv od úterý do pátku po 12 ks.

Koláče

Bez koláčů není žádná pekárna. a tak nabízíme aktuálně:

makové, povidlové, tvarohové, borůvkové a hruškové a různé jiné podle sezóny.

Jejich váha je něco mezi 80 - 95 g - jak to trefím s náplní.

Pečeme je také v peci.

Pečeme ve středu a v pátek najdete v obchodě nějaké bez objednávky - kde nezaručujeme že je upečeme a kolik jich bude, ale bývají tam :)


Dvojctihodné koláče

Vyznačují se dvojitou náplní. 

Uvnitř tvaroh zaručující vláčnost. Nahoře povidla nebo borůvky. 

Vše zasypané drobenkou vonící čerstvým máslem a pravou vanilkou.

Pečeme výjimečně podle rozpisu.

Pouťové koláče

Pro radost, jako dárek k narozeninám, nebo pro návštěvu.

Objednávejte kdykoliv - upečeme i na přání s nápisem číslovky.

SVATEBNÍ PEČIVO

Svatební koláčky

Recept pochází ze statku z rodiny Baškovi z podhůří Orlických hor. Podobně je vyrábí např. i pekárna Lično. Jedná se o vázané malé koláčky se 4 různými náplněmi. (ořechy, tvaroh, mák, povidla)

Na objednávku podle dohody

Svatební dorty

Pouze výjimečně - podle časových a výrobních možností

NAŠE VÝROBKY NA VÁŠ STŮL