CHLEBY

Šírův chléb
Žitný kvas, žitná mouka, pšeničná mouka, voda, kmín, sůl.
Kvašeno výhradně z kvasu naší výroby, doba přípravy cca 18 hodin.
Je zachován historicky předávaný postup výroby chleba, který není nikde zapsán a je pouze předáván mezi pekařskými učni. Tento postup nám svěřil pan Baborovský jemuž touto cestou děkujeme za tyto historické řemeslné znalosti, jak péci v této peci a jak chleba dělati. Pan Baborovský pekařil v podobné peci a své znalosti nám předal ve svých 79 letech. Učil se kdysi od podobně starých pekařů.
Chléb Vám v ústech zanechá jemnou hořkosladkou chuť i po několika hodinách od jeho konzumace - všimněte si tohoto efektu, ten jinde nezažijete.
Další vjem kterého si všimnete u našeho chleba je, že se Vám bude zdát výjimečně světlý a budete mít dojem, že v něm není téměř žádná žitná mouka, ale opak je pravdou. Barva chleba je docílena jen díky výjimečnému postupu výroby. Obsah žitné mouky je více než 40%.
Pečeme denně a to ve třech velikostech - Mega velký - 1900g, střední - 830g, malý - 480g

Šírův chléb se škvarky
Do našeho těsta také rádi přidáváme škvarky. Kvalitní škvarky jsou základ a tahle dobrota zmizí z našeho stolu doma vždycky hrozně rychle :)
Tak vyzkoušejte, stojí za to i když je malinký.
Pečeme podle rozpisu.

Šírův chléb s pšeničnými klíčky
Do předešlého těsta přidáváme fermentovaná naklíčená pšeničná zrna, která chlebu dodávají vláčnost, vůni a v neposlední řadě i řadu látek příjemných pro Vaše trávení. Chuť získává na sladkosti a struktura na překvapivosti.
více o pšeničných klíčcích zde: https://potraviny.ziskejzdravi.cz/psenicne-klicky/
Pečeme denně. (810g)

Šírův chléb s pohankou
Do předešlého těsta přidáváme fermentovanou pohanku, která chlebu přidává kyselost a vláčnost. Chuť získává nový rozměr - více do kysela.
Složení dostává rozměr Krkonošského odkazu, kdy pohanka byla běžnou součástí jídelníčku obyvatel.
Samozřejmou devízou jsou vlastnosti pohanky, pohanka je známá pro vysoký obsah rutinu.
Více se o pohance dočtete např. tady:
Pečeme denně. (810g)

Italský chléb s olivovým olejem
Nasajte vůni oliv, kterou je prodchnutá střídka tohoto výjimečného kousku pečiva a přenesete se do přímořských destinací.
Tuto pochoutku si vychutnáte zejména v létě ke grilování, ale i jen tak, třeba s kouskem dobré šunky.
Připravujeme ho z kvalitního semolinového kvasu, který dovážíme z Itálie. Tento se používal už za starého Říma.
Pečeme podle rozpisu - nejčastěji ve středu.
SLANÉ PEČIVO

Hamburgerové bulky
Všichni se těšíme na letní grilování a k němu patří už neodmyslitelně i hamburgery.
Pečeme je ve středu od 10 ks a v pátek možno objednávat od 5 ks.

Cibulová pivní bageta
Tohle si oblíbili snad všichni naši zákazníci.
Trošku gumový povrch a jemnou střídkou uvnitř.
Skvělá bageta komponovaná s podílem žitné mouky, zadělávaná černým pivem. To vše doplněno skvělou restovanou cibulkou. Ideální na svačiny, ke grilování nebo kdykoliv kdy máte hlad :)
Pečeme je pro Vás už denně a to i když nejsou v rozpise :D
(210g)

Světlá bageta ze semolino kvasu
Semolina nám chutná a tyhle bagety jsou moje nejoblíbenější - jsou opravdu velké, až jsme museli ustoupit a dělat je delší, protože se prostě nevešly...
Teď se zas nevejdou do beden...
Každopádně jde o kombinaci semolino kvasu a pšeničné mouky. Technologie zpracování zajišťuje, že dostanete do rukou bagetu pevnou a najíte se z ní :) Nejde o nějaké napejchnuté peříčko.
Pečeme je podle rozpisu - v létě zatím vypadá, že denně.
váží 200 g.

Pikantní bagetka
Žhavá novinka v pekařství, kterou jen tak nikde neseženete. Minimálně ne na Jilemnicku :)
Pikantní bageta - její povrch je vytvořen speciální tajnou technologií výroby - recept máme z německého veletrhu a nehodláme jej prozradit.
Zatím to vypadá, že Vám také učarovala.
Pamatujte nepoužíváme E, ani konzervanty ani umělé chutě a to platí i zde.
Upozorňujeme není to věc pro mimino do kočárku - opravdu celkem pikantní.
A opět jak ke grilu, naplněná masem bude skvělá! Tak samotná nebo obložená, něco na hlad.
SEZÓNNÍ PEČIVO - VÁNOCE, VELIKONOCE

Dědova máslová vánočka a máslový mazanec
Pšeničná mouka, mléko, cukr, máslo, trošku sádla, rozinky, citronová kůra, sůl, pravá vanilka, rum na rozinky.
Recept na tuto vánočku se dědí v rodině Šírově již několik generací. Pochází od pekaře Šíra z Rokytnice nad Jizerou. Dříve byla součástí receptu i kandovaná citrusová kůra, která je odkazem Německého příhraničí. Tuto do vánočky nyní nedáváme, protože ji mnoho lidí nemá v oblibě.
DOMÁCÍ PEČIVO SLADKÉ

Loupáčky
Loupáky máme ve stálé stabilní nabídce na pátek - jemné těsto s obsahem másla vonící vanilkou a citronovou kůrou Vám vykouzlí úsměv na tváři nejen při snídani.
65 g

Skořicové uzly
Jemné těsto a křupající krystalky cukru se skořicí na povrchu.
Ochutnejte náš skořicový uzel, pečeme vždy na pátek i na středu několik kusů do našeho krámku - můžete je i objednávat.
65 g

Buchty
Makové, povidlové, tvarohové
Nejlepší recept na buchty, který máme od našeho kamaráda celoživotního pekařského nadšence Romana. Vyznačují se svou velikostí a dlouhou výdrží kvality střídky po upečení.
Buchty jsou i několik dní stále jako čerstvé.
135 g - 1ks
Plech na obrázku je autentický, ale počet buchet je špatně - zde je 28 ks - nyní dáváme 12 ks, takže jsou o hodně větší - říká se MEGA buchty ...
Buchty v tomhle horku moc příznivců nemají, tak jsme je ze sortimentu dočasně vypustili. Pro zájemce možno upéct kdykoliv od úterý do pátku po 12 ks.

Koláče
makové, povidlové, tvarohové, borůvkové a hruškové a různé jiné podle sezóny.
Jejich váha je něco mezi 80 - 95 g - jak to trefím s náplní.
Pečeme je také v peci.
Pečeme ve středu a v pátek najdete v obchodě nějaké bez objednávky - kde nezaručujeme že je upečeme a kolik jich bude, ale bývají tam :)


Dvojctihodné koláče
Vyznačují se dvojitou náplní.
Uvnitř tvaroh zaručující vláčnost. Nahoře povidla nebo borůvky.
Vše zasypané drobenkou vonící čerstvým máslem a pravou vanilkou.
Pečeme výjimečně podle rozpisu.

Pouťové koláče
Pro radost, jako dárek k narozeninám, nebo pro návštěvu.
Objednávejte kdykoliv - upečeme i na přání s nápisem číslovky.
SVATEBNÍ PEČIVO

Svatební koláčky
Recept pochází ze statku z rodiny Baškovi z podhůří Orlických hor. Podobně je vyrábí např. i pekárna Lično. Jedná se o vázané malé koláčky se 4 různými náplněmi. (ořechy, tvaroh, mák, povidla)
Na objednávku podle dohody
Svatební dorty
Pouze výjimečně - podle časových a výrobních možností



